top of page
saskiapalma

Een was-pro in 5 stappen

Bijgewerkt op: 5 nov 2018


Na een keer of 3 dragen werkt die ene truc met buiten doorluchten aan een hanger niet meer en moet er toch echt even een vers sopje door je kledingstuk. Sla jij altijd een kruisje als je jouw kleding in de wasmachine gooit? Niet langer nodig. Wij hebben 5 stappen voor je die ervoor zorgen dat jij de koning of koningin van het washok wordt.

Stap 1. Kijk naar het wasadvies

Dat stukje stof wat je er altijd meteen uitknipt, omdat het kriebelt of aan je heupen plakt?Dat moet je dus wel even lezen voordat je het in de prullenbak gooit. Want die gezellige symbooltjes staan er niet voor niets. Dat handje en dat kruis snap je waarschijnlijk wel, maar wist je bijvoorbeeld ook dat als je zo’n bakkie hebt met een of zelfs twee strepen eronder dat je dan voor een milder wasprogramma moet gaan? Laat je niet misleiden door die 40graden die in het bakkie staat met tot gevolg een iets kortere en krappere garderobe. Velen zijn je voorgegaan…

Stap 2. Wat voor soort textiel is het?

Is het zijde, katoen of een gezellige mix? Weer dat etiket. Misschien toch handig om het voortaan maar te bewaren of in het kledingstuk te laten. Want hoe kan je iets op de juiste manier wassen als je niet eens weet wat je in je handen hebt?

Stap 3. Kies het juiste wasprogramma

Nu we alles weten kunnen we het juiste wasprogramma kiezen. Misschien ben jij net zoals ik en denk jij ook dat jouw wasmachine maar 2 standen – normaal en fijne was – heeft?Wrong! Hij was niet voor niets zo duur. Haal de gebruiksaanwijzing erbij en kijk wat voor het type kledingstuk wat je in je handen hebt het beste wasprogramma is. Oh, en pailletten, kralen en gezellige opdrukken binnenste buiten de trommel in, ritsen en drukknopen dichten kwetsbare kledingstukken met bijvoorbeeld veel haakjes in een speciaal waszakje (leespanty of oude kussensloop).

Stap 4. Kies het juiste wasmiddel en doseer

Het lijkt misschien kul en een grote portie marketing, maar een wollen trui heeft toch echteen andere ‘wasmiddelbehoefte’ dan je ondergoed. Wil je dat je kleding mooi blijft, kies danhet juiste wasmiddel. Vervolgens niet je hele doseerbakje volgooien, want in tegenstelling tot mayonaise gaat ‘hoe meer, hoe beter’ niet op voor wasmiddel. Ja, alles ruikt dan lekkeren dat is ook wat waard, maar stiekem ben je deskundig je kleding aan het verzieken. Kijk op de verpakking van het wasmiddel welke dosering wordt aangeraden en let hierbij ook op of je de trommel propvol hebt gestopt of dat er maar vier t-shirts in liggen.

Stap 5. De aftercare

Tadaa! Alles schoon. Nu nog de finishing touch. Haal je was meteen na afloop van het wasprogramma uit de trommel als je niet wil dat je was compleet in de kreukels en ruikend naar natte hond eindigt. Op dat etiketje van stap 1 en 2 kan je lezen of je kleding nog eenpitstop in de droger mag maken of toch linea recta naar het droogrek moet. Vergeet vervolgens niet de deur van je wasmachine en het doseerbakje open te laten staan. Dan kan die machine ook even drogen en ruikt ook die niet naar natte hond. Wel zo fris!Al deze was tips komen van Astrid de Bruijn van Wasserette Oss. Nog steeds moeite met wassen? Dan kan je het altijd naar Astrid brengen. Dat werkt ook prima.








326 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


logo-nenas.png
bottom of page